Prosta delovna mesta gostinstvo lahko sedaj najdete na enem mestu! Podjetje Workforce namreč vsak dan znova posodobi svojo aktualno ponudbo prostih delovnih mest (tudi) za področje gostinstvo in turizem.
Gostinstvo v Sloveniji predstavlja velik del storitvenih dejavnosti
Na tem mestu vas moramo obvestiti, da gostinstvo v Sloveniji predstavlja velik del storitvenih dejavnosti. Rekli bi lahko, da sploh ni kraja, kjer ne bi obratoval vsaj en lokal z različnimi vrstami pijač. Kljub temu pa velja, da ni vsak lokal uspešen pri poslovanju. Konkurenca je torej velika, bistvenega pomena pa so lokacija lokala, vzdušje v njem, ponudba pijač, osebje itd. To so dejavniki, ki vplivajo na obisk gostov v lokalu. Ker pa smo ljudje različni, mora gostinec upoštevati želje vseh gostov, če želi biti uspešen. Povpraševanje po gostinskih obratih je vsako leto večje, zaradi tega pa se odpirajo tudi številna prosta delovna mesta gostinstvo. Lokal je namreč lahko točka, kjer ljudje poleg okusne pijače običajno pridobijo tudi nekaj minut čistega miru.
Delovna mesta gostinstvo so iskana o vsej Sloveniji
Prosta delovna mesta gostinstvo so torej iskana po vsej Sloveniji. Običajno zajemajo delo natakarja, kuharja in gostinskega poslovodja. Naloga slednjega je nadzorovanje in vodenje gostinskega podjetja. Gostinski poslovodja je lahko zaposlen v restavraciji ali obratu prehrane, gostinske storitve opravlja v trgovskem centru, v bolnici ali v hotelu. Gostinski poslovodja dela v podjetjih in ustanovah, kjer se pripravlja in streže hrana, od restavracij s hitro prehrano do gostinskih storitev v zaporih in bolnišnicah.
Njegova glavna naloga pa je zagotoviti, da gostinsko osebje svoje dolžnosti pravilno in vestno opravlja. Naj še omenimo, da poslovodja izbira zaposlene sodelavce in je odgovoren za usposabljanje ali pa med izkušenim osebjem določi mentorja, ki bo usposobil novega člana. Včasih gostinski poslovodja tudi streže gostom, obravnava morebitne pritožbe ter določa delovne izmene za osebje. Z glavnim kuharjem ali šefom kuhinje se dogovarja o nabavi hrane in skrbi, da stroški ostajajo znotraj proračuna. Naroča opremo, kot so kuharski pripomočki in pohištvo. V manjših restavracijah odloča o namizni dekoraciji in izbranih menijih.
Delovno mesto natakarja je vedno odprto v vsaki občini
Četudi nobena druga zaposlitev ni na voljo, je delovno mesto natakarja vedno »odprto« v vsaki občini. Delo natakarja oziroma natakarice si za prvo službo izbere veliko število ljudi, saj delodajalci po navadi ne zahtevajo specifičnih kvalifikacij. Glede na to, da se vsako leto na novo odpre ogromno restavracij, barov in lokalov, je potreba po natakarjih velika. Glavna naloga natakarja je, da jedi, ki jih naroči gost in pripravi kuhar, primerno, strokovno in prijazno postreže gostu. Slednjemu postreže tudi s pijačo.
Dela natakarja pa so sicer razdeljena na posamezne faze: pripravljalna dela, ki jih opravi v natakarski pripravljalnici; pripravljalna dela v jedilnici oziroma v prostorih, ki so namenjeni postrežbi gostov; sprejem gosta ob njegovem prihodu. Poudariti je potrebno, da se poklic pojavlja v vseh vrstah gostinskih obratov, največ pa v obratih za prehrano, kot so restavracije, gostilne, okrepčevalnice, bife, snack bar in picerija, v kavarnah, slaščičarnah, barih pa tudi v obratih za pripravo in dostavo hrane. Poleg tega je natakar zaposlen v nekomercialnih gostinskih obratih zaprtega tipa, v podjetjih in ustanovah. Povsod so opravila bolj ali manj enaka.
Delo kuharja
Tako, pa smo prišli še do kratkega opisa za delo kuharja. Tudi to delo namreč spada med prosta delovna mesta gostinstvo. Naloga kuharja je, da pripravi jedi po naročilu ali za načrtovane menije. Hrano pripravi v skladu z načeli ohranjanja bioloških vrednosti živil, pri tem pa upošteva okus, nasitnost in vsekakor tudi prijeten videz jedi. Velja še omeniti, da je delo kuharja precej raznoliko, saj obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih.
Sodeluje še pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke. Za uspešno delo spremlja strokovne novosti in jih tudi uporablja. Zaposli se lahko v različnih prehrambnih enotah, kjer je raznolikost dela velika in organizacija dela različna.
Če si tudi vi želite opravljati delo natakarja, kuharja ali gostinskega poslovodja, potem vam svetujemo, da si ogledate prosta delovna mesta gostinstvo. Vse kar morate storiti je, da obiščete spletno stran Workforce.si in v prazen okvirček »iskanje« vpišete delo, ki ga želite opravljati. Potem se vam bodo odprla vsa prosta delovna mesta gostinstvo, ki so trenutno na voljo. Vsekakor izberite tudi kraj, kjer želite opravljati določeno delo. Če boste navdušeni nad določenim prostim mestom, vam svetujemo, da se nanj prijavite. Kliknite na napis »prijavi se«, izpolnite obrazec in pošljite prijavo. Čim prej raziščite prosta delovna mesta gostinstvo tudi vi!